Boottest Salona 33

Boottest Salona 33

Het is september 2013 als Sjors van der Woerd mij belt en vraagt of ik voor Zilt Magazine een boot wil testen. Hij kent mijn achtergrond als fanatiek wedstrijdzeiler door mijn artikel Regattakoorts dat Zilt eerder publiceerde. “Wat dacht je van de nieuwe Winner 9? Of de Far East 31R?” ‘Is this really happening?’, is het eerste wat ik denk.

Want dit is natuurlijk een super gaaf aanbod. Hoewel de Winner 9 een realistische opvolger is van Fram kies ik toch voor de Far East 31R. Dat lijkt mij zo’n geweldig racemonster, dat wil ik een keer meemaken. Helaas loopt dit monster stormschade op en gaat de test niet door. En dan duurt het een hele lange winter voordat we elkaar weer spreken. Het is inmiddels voorjaar 2014 als ik Sjors weer spreek en hij voorstelt om de nieuwe Salona 33 te testen. Ik had de nieuwe tekeningen al gezien en dit is echt een ORC racer met mooie scores. En een mooie maat. “Ja, dat wil ik wel.”

Boottest Salona 33.jpg

Het is eind april als ik op een zonnige vrijdagmiddag naar Lelystad rijd om de eerste Salona 33 in Nederlandse wateren te testen. Zeilmaker Nic Bol is mijn trimmaatje en de sales man van Salona Yachts ging natuurlijk ook mee, evenals de kersverse eigenaar. De oud-directeur van, naar ik meen, het Stedelijk Museum Amsterdam. Verder kwam Jasha Bach van Bach Yachting (importeur Salona en internationaal bootmakelaar met een neus voor snelle schepen) even kijken. Jasha deed vorige maand mee met het WK ORC in Barcelona. Sjors en kompaan, bewapend met schrijfblok en camera gingen respectievelijk mee op de Salona en in de RIB van de havenmeester van Lelystad. Die grappig genoeg de grote broer van de Salona 33 in bestelling had staan bij Jasha. Tja, misschien moet ik ook maar havenmeester worden. Lijkt me stiekem een hele leuke baan.

Boottest Salona 33 Floris.jpg

Als we naar buiten varen ben ik een beetje zenuwachtig. Ik heb nog nooit op zo’n schip gevaren. Het aantal trimlijntjes is duizelingwekkend en zodirect gaan we de code zero hijsen. Log Salona 33.jpgDat wordt ook een first. Maar al snel voelt het vertrouwd en vaart het schip makkelijker en soepeler dan mijn Friendship 28. De snelheden die we met 10-12 knopen wind klokken zijn veel belovend en als ik na het zeiltripje de kajuit inspecteer, ben ik verliefd. Ik stel me een regatta met mijn crew voor, ik stel me een zeiltrip met mijn gezin voor en alle voorstellingen zijn prachtige plaatjes. Het planeert niet, maar verder is dit wel een geweldig gaaf schip. En 33 voet lijkt de perfecte maat. Een boottest is leuk, maar zo’n boot als de Salona testen is een feest.

Ik neem me voor dit vaker te gaan doen. Boten testen. Gewoon voor deze website. Hoop dat de dealers en importeurs erin trappen. 😉

Het hele artikel kun je hier teruglezen.
Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Decembercadeaus voor de zeiler - Team Fram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *