Covfefe

Covfefe

We varen met JJ (voordek), Kasper (genua & prefeed), Steven (grootzeil & tactiek) en ondergetekende. Het is een formatie waar Tjeenk Willink een puntje aan kan zuigen. De eerste boei is eigenlijk alleen bezeild vanaf de hoge kant van de startlijn. Iedereen zal dus daar willen starten. Wij kiezen ervoor om toch iets lager te starten en dat pakt goed uit. Niet alleen vermijden we de aanvaringen bij de bovenboei, we hebben snelheid en grote delen vrije wind. Maar het is wachten tot de de X-79s, SB20, First 8 en Elvstrom 717  over je heen komen.

Dat gebeurt bij de GM 60. Wij liggen vrij voor en de Basseroet komt hard achterop lopen. Zij varen iets hoger, maar hebben geen overlap als we bij de GM 60 aankomen. Dat vertellen we ze duidelijk en toch prikken ze ‘m ertussen en klappen om de boei te ronden. Wij gaan ook overstag, maar laten toch wat ruimte zodat ze de boei kunnen ronden. Het is chaotisch. Want ik moet goed opletten wat er boven mij gebeurt en wat er onder mij met de Basseroet gebeurt. Fram valt teveel af in de overstag en de Basseroet zwenkt met haar brede kont teveel uit. BAM! G#$%^@^%#ver.

Hoewel ik op dat moment dacht dat ik voorrang had en de Basseroet vrij moest blijven, is dat achteraf na een biertje met de stuurman niet duidelijk. Sterker nog, misschien zaten wij toch fout (met overstag moet je immers vrijblijven). Dat wij niet de enige zijn die daarover twijfelen blijkt wel als Alan (Dragonfly) – die als getuige er bovenop zat –  zich ermee bemoeit en zegt dat de Basseroet een strafrondje moet maken. We gaan het nog uitzoeken.

We liggen goed in de wedstrijd en varen hard. Als de spinnaker voor het eerst omhoog gaat, zit er een bizarre zandloper in. We krijgen ‘m er niet uit en moeten de spi gedeeltelijk laten zakken. Gelukkig is het een reach rak en loopt Fram met de genua nog steeds vlot door.

Als we overstag gaan roep ik: “En meteen weer gewicht laag!”. Iedereen gaat aan lij zitten en hierdoor maken we per ongeluk een roll tack. En dat pakt goed uit. De boot ligt meteen lekker onder helling en op koers. Bovendien daalt de snelheid nauwelijks. Dit gaan we vaker doen.

Onderweg zit de Geusje ons op de hielen. We komen in een mooi loefduel. Steven en Kasper houden ‘m in de gaten terwijl ik alleen maar hun aanwijzingen opvolg (zie foto bovenaan). Erg leuk altijd, maar het gaat wel ten koste van de race met de andere boten. Maar als hij over ons heen gaat, weet ik dat je met deze covfefe baan er niet meer van los komt. En dat merkt de Geusje nu. Want ondanks dat hij sneller is, kunnen we ‘m achter ons houden.

We zeilen goed en de boot voelt lekker. Vorig jaar hadden we met zo’n race een paaltje en misschien zelfs line honours. Maar nu worden we vijfde. Het is enigszins teleurstellend, maar het goede gevoel van een lekkere zeilwedstrijd overheerst. Waar het aan ligt weten we deels. Een aantal factoren zijn extern. Een paar zoeken we bij ons zelf. Verder is het gewoon Covfefe.

Over cofveve gesproken. In het clubhuis mag ik de uitslagen doen als blijkt dat ik de last man standing ben van de wedstrijdcommissie. Klein detail, ik heb geen idee hoe dat programma voor de uitslagverwerking werkt. Gelukkig kan Rob van de Kyan mij helpen. Na wat gepuzzel, protesten, DSQ’s, OCS’s en RET’s is er een uitslag. Vijfde dus. Vóór de Viva la Vida en 9 seconden achter de Quest. Maar helaas wel een teleurstellende 3 minuten achter de Brizo en 3:44m achter de Kyan. Volgende week doen we een nieuwe poging en duimen we voor alles behalve zo’n rare driehoeksbaan.

Crew: JJ, Kasper, Steven, Floris

Baan 2 (noord lang)

Wind: N>NNO 7-11 knopen

Finish: 5e (vd tien)

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *