De Guus Hiddink van RZV Naarden

Voor het eerst in deze competitie zat Windguru er een beetje naast. De voorspelde ‘kleine 3’ bleek op het Gooimeer een kleine windkracht vier, met vlagen naar een hele dikke vier. Lekker windje dus. Ook het zonnetje scheen nog volop en het aantal deelnemers was in grote getale aangemonsterd. De perfecte ingrediënten voor een prachtige wedstrijd. En dan vergeet ik bijna te vertellen dat we deze keer een eigen Windguru aan boord hadden, genaamd Rob.

Rob is echte wedstrijdzeiler. Zijn zeilanekdotes reiken van het Gardameer tot de Engels wateren en verder. Zijn wedstrijdverleden maakte hem niet alleen een goede zeiler, maar ook een goede coach. Rob mag je rustig de Guus Hiddink van de Roei- en Zeilvereniging Naarden noemen. Waar hij aan boord stapt, stapt succes met hem mee. Vorige week nog wist ‘Charine’, onder zijn bezielende leiding, de eerste plek te bemachtigen. Je begrijpt dat wij zo blij waren als een stel Koreaanse voetbalfans.

Vanavond was Rob te gast op Fram. Een welkome gast, want Ben en ik wilde nou eindelijk eens de fijne kneepjes van het starten, trimmen en boeien ronden weten. Naast Rob was ook Ernest, een vriend en soort van oud-collega, te gast. Vol goede moed vingen we onze ‘zeilles’ aan. Na het hijsen van het grootzeil kwamen de eerste verbeterpunten aan het licht. Terwijl ik dacht dat het zeil stond, begon Rob het onderlijk te spannen. ‘Eh, ja dat is die gele lijn die wij nooit hebben aangeraakt’ dacht ik. Enigszins beschamend dat wij eigenlijk al weken met een matig getuigd grootzeil varen, zie ik hoe Rob ons grootzeil mooi krijgt.

Het grootzeil staat als een nieuw carbonzeil. Met nieuw lef mengen ons voor het eerst in het drukke veld bij de hoge boei van de startlijn. We tellen de laatste minuut hardop af en starten uitstekend. Al direct liggen wij aan de hoge kant en dat is gunstig. Tot Ben’s vreugde liggen we voor het eerst vóór Team Windrose (hoewel dat niet lang zo zou blijven). De eerste boei ronden we onderlangs, waardoor de andere vijf boten die naast ons liggen ons ruimte moeten geven. Fram lijkt even in het gedrang te komen, maar Rob Hiddink buldert ‘RUIMTE’ en ruimte kregen wij.

Na een aantal rakken begin ik het echt door te krijgen, het varen op de telltales, het vieren van de grootschoot bij de bovenwindse boei, het afsteken van de loef. Het wedstrijdzeilen is nog leuker geworden, nog spannender en nog echter.

Waar we een maand geleden nog genoegen namen met een een-na-laatste plek, kan dat ons inmiddels niet meer bekoren. Benieuwd naar de uitslag door Rob’s stunt van vorige week, viel het toch een beetje tegen. Het uiteindelijke resultaat was netjes, maar niet spectaculair. We werden vijftiende van de 21 gefinishte schepen. Het enige wat ik kon bedenken was dat Hiddink met Chelsea ook niet de finale van de Champions League heeft gehaald 😉

Crew: Ben, Rob, Ernest en Floris.
Wind: 4 N
Wedstrijdbaan: 01
Finish: 15e

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *