De joker van Team Brunel

De joker van Team Brunel

Het zijn de acties waar wedstrijdzeilers van dromen: weg tacken van de rest om bij de volgende boeironding op een comfortabele voorsprong te liggen. Team Brunel en de dames van Team SCA deden het. Vooral Brunel wist ervan te profiteren en kwam op een 80 mijl voorsprong. Wat een helden! Maar toen waren daar de Doldrums.

Als ik ooit een casino begin noem ik ‘m de Doldrums. Dit gebied rondom de evenaar kenmerkt zich door weinig wind, maar vooral door zijn onvoorspelbaarheid. Het is varen van wolk naar wolk en hopen dat je genoeg geluk aan boord hebt. Want de boten gaan als lottoballetjes in de grabbelton om er vervolgens in complete willekeur uit gehaald te worden. En dus kwam ‘mijn’ team op een flinke achterstand.

Wat moeten de jongens balen. Ik ken het gevoel van de zeilwedstrijdjes en regatta’s, maar dat is niet te vergelijken met weken op de oceaan zitten in de meest prestigieuze oceaan race ter wereld. Bovendien mag ik bij de meeste regatta’s een race’je wegstrepen. Nee, dit is teleurstelling en tegenslag met de grote T van vooroorlogse ziektes. Vooral omdat – en het doet pijn om dit te schrijven – de eindoverwinning nu heel ver weg lijkt. En dat moet voor Bouwe extra pijn doen. Het is vermoedelijk zijn laatste Volvo Ocean Race en dus zijn laatste kans om deze ultieme zeilrace op zijn naam te schrijven.

Hierdoor merk ik dat ik minder graag ‘the inside track’ kijk en als ik weer de notification krijg, scan ik van onder naar boven om al snel te zien dat Brunel nog steeds vijfde ligt. Maar dan is daar opeens het filmpje dat mij helemaal laat zien waar deze race omdraait. Terwijl de achterstand stevig aan het humeur van de crew tornt, is daar on board reporter Stefan Coppers; de hofnar van Brunel. Hij geeft de crew de mentale boost die ze op dat moment nodig hebben en tovert met zijn astronauten Milka mousse een lach op hun gezicht.

En daar draait deze race om. Want zeg nou zelf, als je drie weken op de oceaan moet dobberen stap je toch ook het liefst op de boot met de beste sfeer!

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *