Debuutwedstrijd

Debuutwedstrijd

‘Heb jij ook je A-diploma in het buitenbad ‘de Meent’ in Breukelen gehaald? Ik ook! Zeilkamp Vinea in Langweer? Ja die ken ik. Lekker door de trekgaten kruisen naar de Kalverstraat? Deden wij vroeger ook.’ Nee dit was geen date, dit was een biertje en bijbehorend gesprek na een tenniswedstrijd. Het gesprek eindigde met mijn vraag: “Wat doe jij woensdagavond 4 juni?”
Gisteravond wás het woensdagavond 4 juni en haalde ik de tennisman Steven op voor zijn debuutwedstrijd op Fram. Steven heeft dus een zwemdiploma, maar belangrijker nog, hij heeft zeilervaring. Geen wedstrijdervaring (op de Vinea wedstrijdjes na dan) maar hij kent het Piraatje, de Flits en de Valk van binnen en van buiten. En nu leert hij ook ons racemonster kennen.

Steven (links) en Floris (rechts)
Framsiaans voor beginners
Verder zijn Hennie en René ook van de partij en lijken we ook deze week weer een top team te hebben samengesteld. We leggen Steven kort uit hoe we de dingen noemen aan boord. “Ja dat is de overloop. Of traveller, want zo noemen we ‘m ook. Maar als we zeggen ‘zet de wagen omhoog’, dan bedoelen we ook dat ding.” ‘Is het niet handiger om het bij één naam te houden?’, vraagt Steven. Eh, ja daar heeft hij een punt. Bij de eerste overstag roept Hennie ‘Harp’ naar onze voordekker. René begrijpt dit commando en trekt direct de genua binnen de zeereling. Nadat Steven een spoedcursus Framsiaans heeft gehad focussen we ons op de start.
De start
‘Over bak langs de lijn omhoog en dan afvallen, spi hijsen en gaan.’ Zo gezegd, zo gedaan en we starten redelijk. We proberen los te komen van de Viva La Vida en komen langszij met de Windrose. Dan krijgen we een zuchtje vrije wind en ronden de eerste ton mooi aan de binnenkant. Hierna begint het kruisrak. Lange slagen over bak en korte over stuur. We liggen nog steeds gelijk met de Windrose. Zij liggen iets voor, maar lager, waardoor wij voorrang hebben als zij tacken. En dat doen ze. Helaas, moeten ze vrijwel direct terugklappen als wij over bak aankomen.
We liggen derde met de Aquaholic voor ons en daarvoor de Geusje. Dan komt de Ferox nog over ons heen en uiteindelijk liggen we vierde. Het gevecht met de Windrose gaat door. Als onze paden elkaar weer kruizen kiest Bert eieren voor zijn geld en dipt onder ons door. We varen naar de bovenboei en gaan spinnakeren. We leggen Steven nog even uit wat we gaan doen en wat we van hem verwachten. Hij pakt het snel op en de zeilschool en vakanties op Loosdrecht betalen zich uit.
We zetten de spi en kruisen in twee slagen af naar de A-boei. Vervolgens kruisen we weer omhoog. De handeling loopt gesmeerd. Er worden geen grote fouten gemaakt. Het loopt soepel en dat maakt mij blij. Maar telkens als wij een goede race varen maakt een nieuwe spanning zich meester van mij. Enerzijds ben je blij dat het goed gaat, maar anderzijds groeit de angst om het te… hoe zal ik het zeggen, verkloten. Als alles eenmaal gesmeerd gaat moet het gesmeerd blijven gaan anders is alles voor niets geweest.
Frikandel
Gelukkig is Steven ook fanatiek en doet hij wat er van hem verwacht wordt. Hij moet even wennen aan ‘onderlijkstrekkers’, ‘cunninghams’, de overloop, gewichtstrim en de ‘barberhaulers’. Aan die laatste moesten wij ook even wennen, want die zitten er pas twee dagen op. Maar comfort went snel, dus na het eerste spirak waren de barberhaulers net zo gewoon als een broodje frikandel speciaal met curry en uitjes en extra mayo.
De Windrose ligt iets achter ons, maar niet genoeg om hem op handicap te verslaan. De Aquaholic ligt voor ons en zullen we helemaal niet op handicap kunnen verslaan. Dan maar ‘even’ passeren voor de finish. Maar zij zijn niet te kloppen vanavond en varen een super strakke race. Goed gedaan mannen en vrouw!
Wij gaan als vijfde boot door de finish. Een goed resultaat waar we trots op mogen zijn. We hebben strak gevaren, lekker gezeild en de sfeer was top. Steven is ruimschoots geslaagd en meteen gecontracteerd voor Team Fram.
Protest
We varen terug naar de box terwijl de donkere wolken de regen loslaten. Het welverdiende biertje drinken we in het clubhuis. Hier word ik nog even getrakteerd op een lopend protest van vorige week. Het ad hoc besluit om de snelle klasse een langere baan te laten varen is niet officieel aangekondigd via de wedstrijdbepalingen. Waardoor de snelle Boot A gewoon de korte baan heeft gevaren en uiteraard eerste is geworden. Nu wil Boot A helemaal niet eerste worden(!), maar wil deze meneer de wedstrijdcommissie ‘opvoeden’ en pakt ons op deze vormfout. Met ons besluit zijn boot B en C het weer niet eens en voor je het weet ontstaat er een Moszkowistische jurisprudentie waar je ‘U’ tegen zegt. Het houdt ons maandag, dinsdag en woensdag goed af van het werk, als we trachten een goede oplossing te vinden. Ook dat hoort bij dit pro deo werk.
Uiteindelijk heeft Boot A zijn punt gemaakt, hebben wij onze les gehad (duh) en trekt hij zich op ons advies terug uit de betreffende wedstrijd. Zeer sportief, al was het met een zeer sportief zetje in de rug.
Uitslag
Dan is het zover en komt de uitslag. ‘Linker rijtje definitely!’, voorspelt onze voordekker. ‘Anders vreet ik mijn schoen op!’ Hoewel ik dat graag zou willen zien, filmen en op Youtube zou willen zetten, komt het daar niet van. Net niet. Want we worden 9evan de 18. Dat is dus nét het linker rijtje. De Aquaholic wordt knap vierde en de Knoet vaart weer eens een paaltje met twee vingers in de neus en een handicap waar hij het niet mee eens is. Wie wel?
Smells like teen spirit
Leuker is misschien nog wel wat er onderaan het rechter rijtje gebeurt. Want sinds een maandje vaart de Nirwana 2 mee. Een te gekke aanwinst voor onze competitie. Niet omdat het zo’n vette raceboot is, of omdat de crew vroeger op een Volvo Ocean 70 stond, nee gewoon omdat Hennie en ik nu niet meer de jongste schippers zijn. Want deze crew heeft een gemiddelde leeftijd van 19,5 waarmee de gemiddelde leeftijd van onze competitie aanzienlijk naar beneden gaat (hoewel Yannick ook zijn steentje bijdraagt hoor Rob). En als zij dan eenmaal mijn leeftijd hebben, zullen ze vast alleen maar paaltjes varen. Laat staan als ze jullie leeftijd hebben 😉
Crew: Steven, René, Hennie, Floris
Wind: ZO  4-10kn
Baan: 7
Finish: 9e (vd 18)
Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *