Light Conditions 2.0

Light Conditions 2.0

Schreef ik afgelopen woensdag nog over ‘light conditions‘, nu werd het pas echt licht weer zeilen. We twijfelen zelfs of de race wel door zou gaan. Om elf uur zou er precies 0 knopen wind staan. En laten we nou om elf uur starten met de Eemdelta Race.

De dagen ervoor zag ik dit al aankomen. Om onze kansen te verbeteren, ga ik vrijdagmiddag naar de boot, gewapend met schuurspons korrel 800 en een wetsuit. Het water is met wetsuit goed te doen en ik poets het onderwaterschip. Noem me gek, noem mij fanatiek, maar ik wil niet morgen varen en continu denken ‘hadden we nu harder gevaren als we de romp hadden gepoetst?’. Eliminate threats.

Zit je op Facebook, dan kun je hier het filmpje bekijken:

inderdaad de ‘rattenstaart’

Omdat we de crew niet compleet kregen moest ik een beroep doen op mijn reservebemanningslijstje en vroeg ik Erwin om mee te varen. Dat had hij vorig jaar tijdens de Pinguin Cup ook al eens gedaan en niet onverdienstelijk. Hij moest er wel zijn roeien voor afzeggen, maar Team Fram was eindelijk compleet. We verzamelen om 9:15u, bespreken de taken, halen nog snel een koffie in het clubhuis en varen naar het startgebied.

13497861_1711097712474274_5598104837188867253_o

Onderweg zien we dat de voorspelling klopt. Een spiegelglad Gooimeer gaapt ons aan. Na een half uur varen zien we inderdaad de ‘rattenstaart’ levenloos aan het vlaggenlijntje hangen. Uitstel.

Maar niet voor lang. Al na 20 minuten begint de startprocedure van de eerste startgroep. De baan en de lijn liggen er goed in. De pin ligt dichterbij de bovenboei, maar er staat meer wind bij het startschip. Of liever gezegd, er stáát wind bij het startschip. Het is bijna windstil bij de pin-end. Dus kiezen we voor het startschip. Helaas hebben we geen goede time runs gemaakt waardoor we waardeloos starten. Vrijwel iedereen overigens. Na 1 minuut en 13 seconden gaan we pas echt over de startlijn.

De matige wind is vergevingsgezind. En dat is wel handig als we even warm moeten draaien met Erwin (nieuw) en René (kater). Op het spinnakerrak halen we de Kyan nog in en houden we de oplopende Blue Box en Saffier achter ons. We worden zevende. Niet Fram-waardig. Maar aan de andere kant zijn dit wel erg lichte condities.

De tweede race is nog minder wind. Als ik voor de start nog een keer overstag ga, is alle vaart eruit. Ik moet met het roer wrikken om de boot door de wind te draaien. Langzaam dobberen we op de startlijn af. We starten briljant. Helemaal bij het startschip op het startsignaal. We drukken er nog een paar boten uit en dobberen langzaam naar de bovenboei. Heel langzaam. Na een minuut of 30 (!) is het toch echt tijd voor de eerste overstag. We bespreken de mogelijkheden en gaan voor een roll tack. Niet gebruikelijk op Fram, maar de enige hoop op een beetje vaart. Maar net als we de overstagmanoeuvre in willen zetten scheurt de race committee boat langs met de N-vlag. De race wordt afgebroken. Een goed besluit.

We motoren weer terug naar het startgebied en de wolken die de hele ochtend al in het zuidwesten hangen bereiken eindelijk het Gooimeer. Wind. En een mooie wind ook. Zes tot acht knopen. Er wordt weer snel gestart en we starten wederom goed. We varen goed. En profiteren optimaal van een windshift. We worden vijfde. Dit is al beter

De vierde start gaat ook goed. In de vlagen moeten we zowaar opletten en de boot omhoog prikken of het grootzeil lozen. Now were sailing! We gaan lekker en liggen weer voor de Kyan en Viva la Vida en vlak achter de Pura Vida. We maken geen fouten. De hoists gaan goed en de gijpen gaan super strak. We worden vierde.

Uiteindelijk eindigen we vijfde overall. Ik weet dat het lichte weer niet in ons voordeel was maar ben toch een beetje teleurgesteld. Ik had gehoopt op een derde plek, was blij met een vierde, maar vijfde… De enige troost die de uitslag biedt is dat we wel de snelste boot uit Naarden waren in deze klasse. We hebben de Kyan en Viva la Vida verslagen. Twee geduchte tegenstanders. De volgende regatta is pas de Pampus Regatta. De komende tijd kunnen we focussen op de WAC, want hoewel we daar wél eerste staan is het absoluut geen gelopen race en voelen we de hete adem van de Ferox, Viva la Vida en Team Windrose in ons nek.

Crew: Erwin, René, Jan-Jaap, Floris

Finish: 7, 5, 4 van de 10 (vijfde overall) Zie hier de uitslagen.

Wind: 0-3 kn later 6-9 kn WZW

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *