Een goede crew is goud waard

Een goede crew is goud waard

Wie een boot heeft en wedstrijden zeilt kent de uitdaging: een goede crew. Want een goede crew ligt niet voor het oprapen. Zelfs niet op het hoogste niveau. Kijk maar eens naar de serie ‘No ordinary women’ waarin de formatie van Team SCA over een periode van bijna twee jaar wordt gevolgd. En dat ging niet soepel. En zelfs als je eenmaal je team hebt gevormd blijft daar altijd die angst dat je sterspelers geblesseerd raken, niet meer meekunnen of worden weggekaapt door een ander team. Het is schipperen voor ons schippers.

Ons team heeft een mooie basis. Maar toch kijk je altijd uit naar nieuwe mensen want er hoeft er maar één te zijn die een nieuwe baan krijgt en je zit plotseling alle woensdagavond wedstrijden zonder voordekker. Dus als je zoals wij met drie à vier man vaart heb je toch al gauw 6-8 man nodig. Want er is toch altijd wel een familiereünie, kindje ziek of niet-zeilende vriend jarig. En had ik al gezegd dat de bankzitters even goed moeten zijn als de gangboordzitters? Nee, een goede crew is goud waard.

Afgelopen seizoen begonnen we met onze steady crew. Hennie, René, Rob en Lodewijk. En halverwege het seizoen kwam daar Steven bij en in de slotfase nog Kasper. De nieuwkomers bleken talenten. Ze kunnen zeilen, zijn enthousiast en maken tijd om mee te gaan. Het wedstrijdzeilen kreeg stevig grip op Steven. Want ook als hij niet aan boord was, was hij bezig met boatspeed. Ineens hadden we het via de whatsapp over tactiek, windshifts en leuk leesvoer voor de winter. We discussieerden over onze nieuwe plannen voor volgend seizoen.

Toen we samen afgelopen maandag weer even een balletje gingen slaan op de tennisclub kwam daar het goede, maar toch ook slechte nieuws. ‘Ik zeil volgend jaar maar een half seizoen mee!’, zegt Steven met een grote grijns op zijn gezicht. Mijn wenkbrauwen vormen een vraagteken en hij gaat verder: ‘We krijgen een derde!’

Ik merk dat ik even nodig heb om dit nieuws te verwerken. ‘Gefeliciteerd!’, stamel ik. ‘Wat een fantastisch nieuws.’ Maar het voelt alsof Ajax op miraculeuze wijze Messi voor een habbekrats heeft kunnen kopen en dat hij na de derde wedstrijd door een blessure negen maanden is uitgeschakeld. Ik had namelijk grote verwachtingen van ons nieuwe talent. Hij wilde zich verdiepen in tactiek en meteo. Belangrijke thema’s waar wij nog veel kunnen winnen. En hij heeft die echte winnaarsmentaliteit. Niks geen spelletje. Als we eenmaal over de startlijn gaan is het serious business. I like that!

Steven als vader van twee.

Steven als vader van twee.

Inmiddels ben ik een beetje van de schrik bekomen en kan ik oprecht zeggen: ‘Gefeliciteerd Steven!’. We zullen ons beraden over wat er allemaal in het kraampakket moet: Een paar splitsnaalden, stukjes dyneema D-core, dat North U boekje over zeiltrim, ‘Winnen is geen geluk’ van Fred Imhoff en een dozijn condooms. Zodat hij in 2016 het hele seizoen mee kan varen en we onze eigen ‘Capey’ hebben.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *