Sold: Sportsmann De Luxe 13

Sold: Sportsmann De Luxe 13

VERKOCHT: Skibsplast Sportsmann de luxe 13 uit 1964. Vraagprijs € 1900,- Inclusief buitenboordmotor, trailer, dektent en accessoires.

Na 27 jaar neem ik afscheid van deze volledig gerestaureerde Skibsplast Sportsmann de luxe 13 uit 1964. Wij zijn de tweede eigenaar en hebben de boot grondig gerenoveerd. Eerst in 1991, later nogmaals tussen 2004 en 2015. De boot komt met de originele trailer en originele buitenboordmotor, een Evinrude 18pk uit 1964, inclusief dektent en accessoires. De boot staat nu in een verwarmde loods in Langweer (Friesland). Bij serieuze interesse is een proefvaart mogelijk.

 

Sportsmann Deluxe 13

De Sportsmann de luxe 13 is van de bekende Noorse werf Skibsplast. De boot was in 1964 het goedkope alternatief voor een Boesch of Riva. Het houten dek met belijning, de rompvorm, het panorama ruitje en het Amerikaanse stuurwiel hinten naar deze Oostenrijkse en Italiaanse voorbeelden. Deze klassieke speedboot kocht in 1991 samen met mijn vader bij Arie Wiegmans in Loosdrecht.

 • L.O.A. 396 cm
 • Breedte 162 cm (breedte spiegel 137 cm)
 • Leeg gewicht 170 kg
 • Max. motorvermogen 35 pk
 • Dek mahonie (excl. voordek multiplex)
 • Romp polyester
 • Evinrude 18 pk
 • Trailer
 • 2x brandstoftank
 • 2x stootwillen
 • Landvasten
 • Dektent
 • Frame voor cabrioletkap (cabrioletkap is aan vervanging toe)
 • Dodemansknop

Renovaties

Tijdens de eerste restauratie in 1991 zijn delen van het gangboord vernieuwd en is de spiegel verstevigd. Verder is het dek gelakt, de romp geschilderd en antifouling aangebracht. De 18 pk Evinrude liep goed en behoefte alleen wat kleine onderdelen waaronder een nieuwe schroef, bougies, filter en impeller. Tevens is er een dodemansknop aangebracht.

Tussen 2004-2015 is de boot wederom grondig onder handen genomen, met – zoals de tijd doet vermoeden – lange tussenpauzes. Toen is onder andere de bodemplaat vernieuwd (ingelamineerd), de banken (houtwerk) vernieuwd en opnieuw laten bekleden, en zijn zwakke plekken van het dek vervangen. Tot slot is de originele striping op het voordek weer aangebracht en is het dek 9x gelakt en de kuip in twee componenten lak gezet. De boot verkeerd in goede staat en ziet er schitterend uit, maar de romp mag nog een extra likje verf gebruiken. Daar zijn we niet meer aan toe gekomen. Let op! Je hebt altijd bekijks met deze boot. 😉

Waarom verkopen?

We hebben er enorm veel plezier van gehad maar op het grote water (IJmeer) is de boot net iets te klein voor ons vieren. Maar op de plassen en Friese meren is het een perfecte boot en kun je er zelfs achter waterskiën (tot ca 80 kg). Bovendien heb ik nog een zeilboot die eigenlijk alle aandacht opeist (zie deze blog). De klussen waren altijd leuk en ik heb veel geleerd en weinig concessies gedaan. Maar nu is het tijd voor een nieuwe liefhebber.

Vraagprijs € 1950,-

De vraagprijs is 1950,- euro. Natuurlijk staat dat niet in verhouding tot de vele investeringen en ontelbare uren renoveren, maar dat was ook nooit de opzet. Ik hoop dat iemand hier net zo verliefd op wordt als ik destijds en er net zoveel vaaruren mee gaat maken. De boot staat nu in een verwarmde loods in Langweer (Friesland). Bij serieuze interesse is een proefvaart mogelijk.

 

Hierboven de originele brochures. Zoals op de foto’s te zien is werd de Sportsmann geleverd met Evinrude motoren. 

Contact

Wil je (nog) meer weten of de boot bezichtigen, neem dan contact op via 06 8100 2099 of stuur een mail. Vriendelijke groet, Floris Cornelissen.
Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *