In the groove

In the groove

Na onze wedstrijd van vorige week is de toon gezet. Zowel qua targets als qua eisen aan de boot. We willen meer ‘paaltjes’ varen en we moeten meer trainen en de boot optimaliseren. Dat laatste was ik al van plan. Sterker nog, de klemmen, beugels en blokken waren al in huis. De spi downhaul a.k.a. spinnakerboom neerhouder krijgt een nieuwe klem en gaat niet meer door de valstopper. Hierdoor kunnen we de spinnakerboom met één hand verstellen en hebben we een plekje over op de ‘piano’ voor de boom vang a.k.a. giekneerhouder. De spinnakerval krijgt een extra klem op de mast. Hierdoor kan de voordekker de spinnaker zelf (tijdelijk) vastzetten en de genua alvast weghalen terwijl achterin de val wordt doorgetrokken. Verder markeer ik de spinnakerval zowel bij de mast als bij de valstoppers, zodat we precies zien wanneer deze in de top is. Ook naai ik een takeling in de achterstag bij wijze van markering. Allemaal kleine aanpassingen, die alleen NIET het verschil gaan maken, maar de optelsom daarentegen…

De wedstrijd

Het is een dinsdagavond. 3 Mei om precies te zijn. In verband met Dodenherdenking wordt bij hoge uitzondering de WAC op een dinsdag gevaren. We zijn overcompleet. Vijf man sterk. En dat is eigenlijk één teveel, maar Jan Jaap moet voor de Almere Regatta opgeleid worden tot voordekker. En dus mocht hij ook deze week weer op het voordek staan, dit keer was Rene er wel bij om hem te helpen. In de kuip heb ik hulp van Kasper en Steven. Steven stapt na lange tijd weer aan boord. Maar net als bij Kasper merk ik bij Steven ook niks van een winterslaap. Hij is bloed fanatiek en messcherp. Ik heb er zin in.

De taakverdeling hebben we na vorige week ook aangepakt. Er zijn nu vaste taken en daar wordt niet vanaf geweken. Nadat iedereen weet wat hij moet doen maken we ons op voor de start. Hoe goed of slecht je ook bent, de zwaarste tegenstander ben jij zelf. En dat blijkt ook nu weer. We zijn te vroeg en maken een rondje, maar zoals eigenlijk altijd, verkl#ten we hiermee de start. We starten waardeloos.

Maar de race is net begonnen en we laten ons niet kennen. We trimmen en sturen ons een weg naar voren. Met succes. Op het tweede rak kunnen we met de halve tot ruime wind nét de spinnaker zetten en banen ons een weg van de tiende naar de vierde plek. We lopen krankzinnig hard. Zo hard, dat de mannen van de Jeanne ons vragen of we niet de motor aan hebben. Het verschil met de andere spinnakerende boten is een knoop. Het verschil met de niet-spinnakerende boten lijkt wel 2,5 knoop.

Statistieken uit de app. Team Fram vs. Team Windrose

Data uit de app. Team Fram vs. Team Windrose

IMG_9235

Na deze mooie inhaalslag liggen we de rest van de race steady vierde. De wind zakt en het wordt stilzitten en gewicht aan de lage kant. Voordekker Jan-Jaap moet zelfs onder de genua op het voordek gaan liggen. Het lijkt overdreven maar het maakt merkbaar verschil. We varen door en er is rust aan boord. Zou dat komen door die nieuwe taakverdeling? Ik heb geen afleiding en kan me helemaal focussen op het sturen en de wind. Af en toe zegt Steven nog iets als ‘vaar ‘m niet te hoog’. Met z’n allen zorgen we ervoor dat Fram optimaal loopt en doordat we de kompaskoersen hebben bijgehouden profiteren we ook optimaal van een shift. Fram zit in the groove en de crew ook!

We gaan als vierde over de finish. Ik durf niet heel optimistisch te zijn, want dit is zo’n avond dat de Clara, Lyra zomaar van je winnen op handicap. Dus ik ga uit van een zesde plek. Ik ben wel erg enthousiast over hoe Fram liep in het tweede deel van de wedstrijd. Want juist toen hadden we weinig wind. Iets dat we in het verleden altijd vervloekten omdat het zo moeilijk is om deze boot met licht weer in de race te houden. Maar we hebben het gedaan. En niet onverdienstelijk. Team Fram eindigt weer op het podium en wordt derde achter de twee Saffieren. Waarvan vermeld moet worden dat Eric Zuidmeer met zijn Bellini een geweldige race heeft gevaren. Line honours ver voor de vloot en ook na handicap een eerste plek. Congrats!


 

Crew: René, Jan-Jaap, Steven, Kasper, Floris

Baan: 15 NW kort

Wind: NW 8kn afnemend naar 4kn

Finish: 3e van de 14

Race QS: Zie hier de replay.

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *