Inslingeren

Inslingeren

Ondanks dat de wedstrijd van vorige week een ‘diepte investering’ was in de crew, was ik toch bijna de hele week katerig van het resultaat. Word je de eerste wedstrijd tweede, de tweede wedstrijd eindig je op een teleurstellende derde plek van onderen. Kortom, de derde wedstrijd was ik meer dan anders gebrand op een goed resultaat. En met onze trouwe voordekker (René), de fanatieke tacticus (Steven) en de sterke trimmer (Hennie) had ik mijn favoriete spelers opgesteld. Totdat meneer Hoenselaar zich afmeldde…

Ja Hennie, ik was eigenlijk een beetje boos op je. Ook al zei je dat je zou komen als ik geen vervanging kon regelen, ik begreep ook wel dat het voor jou veel beter uit zou komen als je niet hoefde te komen. Maar eigenlijk was ik vooral boos op mijzelf. Team Fram heeft namelijk één zwak punt: De posities zijn nauwelijks dubbel bezet. Anders gezegd, de huidige selectie is niet naadloos te vervangen. Ons voordek wordt eigenlijk alleen goed geregeerd door René. Spi hoists en drops gaan het lekkerst met Rob of Hennie, maar Rob is helaas voor onbepaalde tijd uit de roulatie en Hennie kan dus niet. En we varen standaard goed met Steven in de kuip. Ik zie de komende wedstrijd al helemaal voor me, weer zo’n strijd tegen jezelf met fouten, late hoists en een teleurstellend resultaat. Ik baal.

Maar we moeten de tering naar de nering zetten, zou Rutte zeggen en dus app ik direct met Willem Jan en Lodewijk. Eerste kan niet, tweede gelukkig wel maar heeft nog geen wedstrijd gevaren dit seizoen. Als we woensdag op de boot komen is het vies weer. De wind is helemaal geen 14 knopen, en de regen is veel meer dan 0,1 mm per drie uur. Lodewijk en ik nemen de start en rakken door en maken de boot klaar. Ik besluit om niet te sturen en de rol van Hennie op me te nemen. Dat blijkt een gouden beslissing.

Lodewijk gaat aan het roer, Steven en ik in de pit en René staat weer op het voordek. We gaan vroeg naar buiten en zien dat de wind zuid staat in plaats van de voorspelde Zuidwest. Ook is de wind een matige 7 kn ipv 12-14. Doordat we op tijd buiten zijn kunnen we de start op de spi even oefenen en oefenen we ook even een gijp op de spi, zodat René weer helemaal ingeslingerd is. Lodewijk had ook graag ‘even ingeslingerd’ willen worden, maar meer dan een half uur kreeg hij niet.

De start ging goed. We starten bij de pin end, die met deze halve wind en zeil over stuurboord favoriet was. We komen mooi op snelheid aan, maar de Aquaholic ligt in de weg. We sturen erover heen, maar Xander is ook niet van gisteren en loeft op. Dan maar eronder door. De spinnaker schiet omhoog en vult zich met vrije wind. De rest van het veld ligt aan onze lijzijde. We hebben de beste positie en langzaam begint Fram snelheid te maken. We liggen eerste.

De eerste ton is dus een gijp op de spi en daarna reachend naar de volgende ton. Een mooi rak dat met de spi net bezeild is. We varen hard en leiden de vloot. Geweldig!

De Geusje probeert ons van de troon te stoten door te loeven, maar terwijl ik de spi trim kan ik ze ook IMG_6855in de gaten houden en ben de achteruitkijkspiegel van Lodewijk. Hij kijkt alleen maar vooruit en dit werkt goed. Als hij toch zijn nieuwsgierigheid één keer niet kan bedwingen en omkijkt zien we dat direct terug in de koers. Uiteindelijk kiest de Geusje eieren voor zijn geld en loopt onder ons langs. We liggen tweede, maar dat is niet erg. We pakken ze wel op handicap.

Het volgende rak is een kruisrak en ik weet van vorig jaar dat je daar het beste snel een klap kunt maken over stuurboord. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.

Ik merk dat ik zelf ook weer even moet inslingeren in mijn rol als spitrimmer en de begeleiding van IMG_6864de hoists en drops. Maar het werkt goed. Steven en ik kunnen Lodewijk helemaal vrijhouden van taken zodat hij alleen maar hoeft te sturen en dat kán hij. Strak en geconcentreerd! Steven en ik doen de tactiek en René zorgt dat het op het voordek foutloos verloopt.

We varen lange tijd tweede en wisselen af en toe deze positie met de Brizo en de Kyan. Vooral met de laatstgenoemde liggen we vaak over bak en stuur. Uiteindelijk ligt Kyan zo’n 70 meter voor ons, zo blijkt later uit de RaceQs app. Richting de finish maken we een beginnersfout.

De Kyan en de Spoom finishen strak langs het finishschip met een korte klap. Wij komen van lange afstand over stuurboord aan en gaan midden door de lijn. Fout! Hierdoor wordt de Spoom twee seconden eerder afgeblazen dan wij, terwijl wij al dik over de finishlijn waren en juist seconden eerder waren. Het is een optische illusie waar de betere wedstrijdzeiler gebruik van maakt. Het typeert het stadium waar Team Fram zich in begeeft. We worden beter en leren veel, maar beheersen nog niet de fijne knijpjes. Hierdoor presteren we soms goed en soms minder. Nu maakt twee seconden niet veel uit, maar het kan nèt het verschil zijn.

Ik bedank de mannen en ben erg blij met hoe we gevaren hebben. De Geusje zit ver voor ons en ik twijfel of we die op handicap achter ons laten. TW 81 zit achter ons, maar is het genoeg? En dan heb je nog de dark horses. Boten met zo’n andere rating dat ze na twintig minuten toch nog voor je eindigen. We hopen op een vijfde plaats, maar denken eerder aan een zevende of achtste.

Terug naar de box begint Lodewijk een verhaal over waarom het niet klopt dat wij het in NederlandIMG_6871 over een ‘verjaardag’ hebben in plaats van een ‘geboortedag’. In andere talen noemen ze het wel geboortedag en eigenlijk is de dag vóór je geboortedag de dag dat je verjaart. Eh.. Ja. Inmiddels liggen we in de box en komt de fles champagne uit de tas. Deze is voor jouw verjaardag Floris! Want morgen is je geboortedag. We proosten alvast op mijn 38e verjaardag, maar vooral op deze strakke race.

Hierdoor zijn we te laat in het clubhuis voor de uitslag. Esger van de Blue Box zegt dat we vierde zijn geworden. Wow, dat zou mooi zijn! Sjoerd begint te lachen en ik denk opeens dat ze me in de maling nemen. Maar op het scherm bij Frans staat toch echt vierde! Wat een geweldig resultaat! We krijgen complimenten van Team Windrose, de mannen van de Spoom en Katja. Altijd leuk!

Een dag later wordt het nog mooier als Bert en Frans in de whatsapp groep van de wedstrijdcommissie het over de uitslag hebben. De Atlantis werd derde, maar zijn tijd klopt niet. Hij kwam vijf minuten later binnen. Typefout van de krullenbol. En dat betekent een mooi verjaardagscadeau, want in onze derde wedstrijd pakken we brons!

Crew: Lodewijk, Steven, Floris, René

Baan: 11 ZW kort

Wind: Varierend ZW-Z 7-13kn

Finish: 3e (vd 14)

PS hier kun je onze race terugkijken: http://raceQs.com/event/191803

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *