Oranjekoorts

Oranjekoorts

Al weken zijn schoolkinderen in de weer. Spandoeken, knutselwerken en spreekbeurten. Ze gaan allemaal over hetzelfde. De zwarte en gele acrylverf is niet aan te slepen. Net als de T-shirts in kindermaten. Natuurlijk wil iedereen een shirtje van ‘Johnny’ Poortman, hij is veruit het populairste. En natuurlijk heeft het verwendste jongetje van de klas ook het shirt van Bekking en Hagoort. En ja, de meisjes willen toch liever een SCA shirtje. Het liefst van Sophie Ciszek. ‘Want die is zo cool en leuk.’ Ik heb mijn dochter nog getracht het Carolijn Brouwer shirtje aan te smeren, maar tevergeefs. En ik? Ik heb mijn oude Team ABN AMRO petje verruild voor een Team Brunel petje. Ja, Nederland is in de ban van de Volvo Ocean Race.

Tijdens de eerste leg naar Kaapstap waaide om de drie uur een juich over de werkvloer. Het was de notification van de Volvo Ocean Race app met het goede nieuws dat Team Brunel op kop lag. Het is ongekend hoe het leeft. Zelfs de mannen van Voetbal International hebben het over de race! Als Wilfred Genee aan Johan Derksen vraagt of het hem niet wat lijkt om op die vrouwenboot van SCA mee te varen, is René van de Gijp hem voor en reageert manisch: “Heb je die vrouwen gezien? Daar zit niks vrouwelijks aan!” Johan Derksen antwoordt droog dat hij liever op de snelste boot zit omdat hij zo snel mogelijk weer aan wal wil zijn.

‘Als een boer met kiespijn’

Op de radio klinkt het journaal, gevolgd door de verkeersinformatie. De wegen lopen al langzaam leeg. En ik hoor inderdaad meer fluitende vogels dan gierende auto’s van de naastgelegen snelweg. De DJ vraagt nog even aan de nieuwslezer waar hij gaat kijken, waarop de nieuwslezer antwoordt dat hij net als de DJ vanmiddag moet werken. Ze lachen uitbundig, zoals alleen radiomakers dat kunnen. Hard en aanstekelijk, maar als een boer met kiespijn, want vanmiddag is de In-Port race.

De straten zijn leeg en de shoppingboulevards inmiddels uitgestorven. Het personeel van de aanwezige BCC staat in een lege zaak naar de grootste flatscreen te kijken. Ze balen dat ze uitgerekend vandaag moeten werken.

‘Vragen waar de Nederlandse zeilsport al jaren over dagdroomt’

Umberto Tan vult het beeld. In de voorbeschouwing stelt hij vragen over de baan, de wind en de spelers. Deskundigen Pieter-Jan Postma en Oud-Whitbread racer Roy Heiner geven hun visie. Ze blikken vast vooruit op de stop-over in Den Haag. ‘Dat wordt groter dan de intocht van Sinterklaas’, zegt Pieter-Jan. Humberto durft zelf verder vooruit te blikken en stelt de vraag die zacht door deNederlandse zeilwereld gonst: ‘Roy, denk je dat we met zoveel enthousiaste supporters voor de Volvo Ocean Race ook een Americas Cup campagne kunnen optuigen?’ Vragen van existentieel formaat. Vragen waar de Nederlandse zeilsport al jaren over dagdroomt. Onbereikbaar als luchtkastelen, maar stiekem weten we ook dat we het kunnen. Er is geld in Nederland. Er zijn genoeg topzeilers. En dat is precies het antwoord van Roy.

In de voorbeschouwing schakelen we naar live beelden van de Amsterdam Marina, waar duizenden Oranjefans vanaf de drijvende tribunes, de steigers en de tientallen boten naar onze zeilers kijken. Het lijkt wel Koningsdag.

Dan is het zover. Het aftellen is begonnen. Ligt Brunel wel goed? Wat doet Bekking? De spanning stijgt. Nederland houdt zijn adem in. Gaat ‘ie weer voor de pin end? Ja hij gaat weer voor de pin end. Vrije wind, weten we inmiddels. Drie, twee, één… TÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚT.

Ik schrik wakker en mors koud geworden oploskoffie over de kuipbank. ‘Lekker aan het dromen Floris! Zo komt die boot nooit af!’, grapt de buurman die nog met zijn scheepstoeter in zijn hand staat. ‘Je lag zeker vooraan in de vloot!’ ‘Zoiets’, mompel ik.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Zo jammer - NRC vs Team Fram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *