Ronselen

Ronselen

Vorige winter was ik de kiel van Fram aan het plamuren. In het kader van ‘more boatspeed’ moest Kiel 2.0deze zo glad als een pas gelakte Riva zijn. Een behoorlijke klus, waar je dan af en toe ook even pauze voor moet nemen. In de pauzes loop je over het haventerrein waar wind, schuurapparaten en krabbers de boventoon voeren. Met je instant koffie in de hand maak je een praatje met bekenden en onbekenden.

Eén van die onbekenden was de schipper van de Breenweef. We raakten in gesprek over onze klussen en binnen drie woorden ging het over wedstrijdzeilen. Een stuk of vier zinnen later had ik de man overtuigd dat hij mee moest doen met de Woensdag Avondcompetitie (WAC) van R&ZV Naarden. “Gewoon één wedstrijdje gratis meedoen!” Jij en ik weten dat iedereen een tweede keer komt en dan verslaafd is.

En inderdaad, toen de natte winter wegtrok verscheen de Breenweef aan de start. Niet één keer, maar een heel seizoen lang. ‘Yes!’, dacht ik bij mijzelf. Die is vanaf nu ook prettig gestoord. Want als wedstrijdzeilers één ding gemeen hebben, is het dat ze niet helemaal bij hun volle verstand zijn. No offense, ik ben er zelf ook één. We zetten immers wel heel veel aan de kant voor een potje wedstrijdzeilen. Elke woensdagavond gaan er toch zo’n honderd man nét iets eerder weg van huis of kantoor om op tijd in Naarden te zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de weekenden dat vrouwlief (of manlief) met de kinderen naar hockey kan, omdat er een 24 uurs zeilwedstrijd, Lenco Regatta, Eenzame Noordrace of Pampus Regatta is. Wie is toch die man die zondags het vlees snijdt? Dat is die wedstrijdzeiler.

20150912_110529_resized

Toegegeven, er is ook bijna niets leuker dan de boeien ronden met gelijkwaardige tegenstanders. We zetten er niet alleen tijd en het gezinsleven voor opzij, maar ook een hoop geld. Want zo’n bootje kost centen. Helemaal als je wedstrijden zeilt. En als we zien hoeveel uur we er per seizoen effectief gebruik van maken… ach laten we die berekening maar niet maken.

Enfin, je kunt nóg zo’n mooie boot hebben, altijd je target speed halen en Gerd-Jan Poortman op je voordek hebben staan, zonder tegenstanders heb je er helemaal niks aan. En hoe groter de vloot, hoe competitiever de klassen. Komend weekend wordt mooi klusweer. Dus spreek die andere schipper aan. Overtuig hem mee te doen in jouw competitie. “Gewoon één wedstrijdje.” Jij en ik weten dan genoeg!

Dit artikel verscheen eerder in 'De Grommer', het clubblad van Roei- en Zeilvereniging Naarden.
Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *