Sportief als we zijn

Sportief als we zijn

Gaatje in de spi

Na onze eerste wedstrijd moest er toch nog wat aan Fram gedaan worden: de mast moest nog goed getrimd worden, nieuwe val voor de genua, juiste snapshackles aan de vallen, genuaschoot repareren, spinnaker plakken – Kortom, tweede paasdag stond in het teken van tuning.

Wind
Pocket Grib, U-Grib, Windguru en Windfinder waren het allemaal eens over de windkracht circa 3-5 knopen. Alleen over de windrichting bestond nog geen consensus. Oost, Noord-Oost, Ruimend naar Zuid-Oost of toch steady. Ergens tussen uit de 45 en 135 graden zou de wind komen. Dat leek zeker.

Crew
’s Middags werden het weer en de baan besproken in de Team Fram Whatsapp groep. De crew bestond uit Rob, Lodewijk, Hennie en ik (Floris). Maar met de matige wind op het programma zouden we ook prima met drie man kunnen zeilen en kreeg onze Rob vrijaf, wat hem bijzonder goed uitkwam.

Start
We maken de gebruikelijke opwarm en timingsrondjes als plotseling de wind iets toeneemt. “Hé, dit is lekker!” De wind staat haaks op de vaste startlijn en we besluiten niet aan de hoge kant bij het startschip te starten maar juist bij de ‘pin end’. We komen helaas iets te hard aan, waardoor we moeten afremmen. Xander en crew zitten net onder ons en timen het iets beter waardoor zij onder ons door snellen en als eerste over de startlijn gaan. Wij kort daarna als tweede.

Helaas moet Fram weer een beetje opgang komen waardoor we als 7e om de eerste boei gaan. Vanaf hier is het kruisen en als we even niet opletten zitten we in een bakboord-stuurboord situatie met de Clara en Gooliath. We tacken mee en varen over bakboord verder. De Windrose kruist ons zog op een scheepslengte achterstand. Oppassen dus bij de volgende slag over stuurboord. Maar wederom gaan ze op een scheepslengte achter ons langs.

Links de Aquaholic, rechts de Brizo op het eerste rak.

Foutje! Bedankt
Team Aquaholic had wellicht iets teveel alcoholic bij het eten. Want als we de tweede boei ronden zien we hen rechtstreeks voor de derde boei gaan. Ze maken een navigatiefout en – sportief als wij zijn – helpen we ze even herinneren dat ze de 54 moeten ronden. Ze zijn weliswaar één van onze directe concurrenten, maar andersom zou ik het toch ook erg prettig vinden als iemand mij daar aan zou herinneren.

Na de 54 zetten we koers richting de D-boei om vervolgens verder te kruis naar de bovenwindse B-boei. Lodewijk stuurt strak en Hennie trimt de zeilen nauwkeurig terwijl ik me bezig houd met tactiek en weer eens heers op het voordek. Het lijkt richting de dijk harder te waaien en we maken een lange slag over bak. Sowieso een goed idee aangezien de wind vanavond tussen 18.00u en 21.00u zal gaan ruimen. De masttrim heeft het gewenste effect, want we varen lekker scherp aan de wind en zeilen even hoog als de X’en en J80s die ons langzaam voorbijkomen. Inmiddels liggen we vijfde met alleen nog de Brizo, Spoom, Geusje en Gooliath voor ons.

‘Op het kruisrak wordt de wedstrijd beslist’, en dat blijkt maar weer eens als we bij de bovenwindse boei aankomen. We hebben een gat geslagen met de rest van het veld en zien hoe de Spoom de B-boei rond. Een net-niet planerende Bayliner passeert ons en trekt hoge golven waardoor de B-boei de Spoom raakt. Sportief als we zijn zeggen we er niets over (maar beschrijven het uitvoerig, waarvan akte). Dan begint het eerste ruimwindse rak, maar de wind is al iets gedraaid en komt iets voorlijker dan halve wind. We zetten toch de spi en al reachend halen we een kleine drie knopen.

Bij de C-boei kunnen we gijpen en hebben we een echt downwind rak. Het klinkt spectaculairder dan het is, want nog steeds komt Fram niet boven de drie knopen. Maar het gat met de rest van het veld wordt wel groter. En ja, we mogen ons onderdeel van de kopgroep noemen die wordt aangevoerd door het grote Waarschip (Brizo), gevolgd door de Dehler (Geusje) en het kleine Waarschip (Spoom) en wordt afgesloten op een vierde plek door die prachtige Friendship 28!

Het gat met de rest van het veld.

Wijze woorden
Het ongeloof van onze prestatie vertaalt zich in drie grijnzende mannen. Maar, zegt onze wijze stuurman ‘prijs de dag niet voor het avond is’. En dus gaan we niet speculeren over de uitslag. In plaats daarvan sturen en trimmen we secuur door. Op de Spoom begint stuurman Leo intussen een beetje te zweten. Ze hebben Fram nog nooit van zo dichtbij gezien en vragen zich opeens af welke rating wij hebben.

De Spoom van dichtbij.

In de tussentijd is het startschip meegevaren met de koploper en heeft besloten om de baan in te korten na het downwind rak. Een goed besluit en wat ons betreft op de goede plek. Met de spinnaker vol glijden wij geruisloos door de finishlijn.

We zijn blij en delen ons resultaat in de Whatsapp groep. We bergen de zeilen en schoten en concluderen dat we nog nooit zo snel gevaren hebben met zo weinig wind. Zou dit dan het voordeel van Fram’s gladde buikje zijn? Of is het de wens van de gedachte?

We hebben geen drank aan boord dus is het volgende rak naar het clubhuis. Hier krijgen we complimenten van onder meer de Aquaholic, Team Windrose en de Geusje over onze race. Ja, we zijn trots.

Ik loop even de kamer van de wedcie in om te kijken of Frans al een uitslag heeft. We hopen op een zesde positie na handicap en zijn benieuwd of we de Windrose ook na handicap zijn voorgebleven. Maar eerst moet nog iets opgehelderd worden. Het startschip heeft melding gemaakt van een valste start. De Dehler (Geusje) zou volgens hen te vroeg zijn gestart. Als voorzitter van de wedstrijdcommissie ga ik verhaal halen bij de heren van de Dehler die naar eigen zeggen op de startlijn lagen en ‘het ook zouden zeggen als ze te vroeg zouden zijn gestart’. Als ik nogmaals het startschip vraag of zij achter hun beslissing staan, durven ze het toch niet met 100% zekerheid te zeggen. We besluiten er verder geen punt van te maken, sportief als we zijn.

Uitslag
Dan komt het moment waar we natuurlijk allemaal op hebben gewacht. Linkerrijtje? Dat kan niet missen, maar hoe hoog? Sportief als we zijn pakken we een vierde plaats na handicap berekening.

Crew: Lodewijk, Hennie, Floris
Wind: 3-5 kn NO-O
Baan: 3 NO kort
Finish: 4 van de 14

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *