Training van Quantum Sails

Training van Quantum Sails

'Pling' een nieuw whatsapp bericht: "Ik heb nog een plek aan boord voor de training a.s. zondag. Liefhebbers?" Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dit verslag over de training onder leiding van Jacco Huijgen van Quantum Sails aan boord van de Juul schreef ik voor de J80 Benelux Class Organisation op j80.nl

Ik heb geen idee wat ik moet verwachten. Slechts twee dagen geleden appte Bernard nog dat hij een plek over had op zijn Juul. En nu zitten we aan de filterkoffie in ons warme clubhuis. Maar eerlijk gezegd was het ook een redelijke no brainer. Want voor zeilen kun je me wakker maken en voor een tochtje aan boord van een J80 kom ik graag vroeger uit mijn bed. En ja, als er dan ook nog iemand met een respectabel zeil cv jou de ins en outs vertelt over zeiltrim, gewichtstrim en rig tuning, dan hoef je daar niet lang over na te denken.

Het is dus zondagochtend 31 januari. J80 vlootGrauw, miezerig weer en 12 knopen wind met flinke vlagen. Tot zover lijkt het hartje winter, maar de temperatuur is allesbehalve hardcore. Met elf graden Celsius lijkt het meer begin april. Misschien maar beter ook. Als we dan toch niet kunnen schaatsen, dan maar een aangenamere wintertemperatuur.

Intussen verzamelen de J80 zeilers zich nadat ze hun boten voor het clubhuis in de Jachthaven van Naarden hebben afgemeerd. Het is een fraai plaatje. In het clubhuis van R&ZV Naarden kondigt Frans Driessen op zijn enthousiaste wijze Jacco Huijgen aan. De salesman van Quantum Sails gaat ons vandaag een lesje leren. Deze wedstrijdzeiler heeft een voorliefde voor de J80 en is voor velen van de J80 zeilers een bekend gezicht.

We trappen af met een hoorcollege. Theorie dus. En het is interessant. Zó interessant dat ik toch maar mijn iPhone erbij pak en aantekeningen begin te maken. Ik durf het tussen al die J80 zeilers niet hardop te zeggen, maar ik heb helemaal geen J80. Het maakt niet uit want veel van zijn tips zijn ook op mijn toerboot van toepassing. Dus typ ik mee.

WP_20160131_09_53_14_Pro

We beginnen echt bij de basis en dat is maar goed ook, want ik ben niet de enige die voor het eerst een tuning guide krijgt uitgelegd. Intussen legt Jacco een simpel trucje uit om te bepalen of je mast recht staat. Ik typ weer mee.

Na de verstaging gaat hij verder met gewichtstrim. Wat is de beste plek om te zitten en waarom? En zoals met zoveel tips, weet je ze stiekem al; ‘hiken op het breedste gedeelte van je boot, naar achteren als je downwind planeert’. En hoeveel verschil dat maakt, gaan we straks op het water zien. Over hiken gesproken. Doe je dat wel goed? Zit je op het dek met je benen (en armen) naar buiten? Fout! Je zit eigenlijk niet op het dek, maar helemaal op de rand. Zó ver dat je eigenlijk nét niet van de boot afglijdt en aan de buitenkant hangt. Een beetje bilpartij kan dan best handig zijn.

Slide Gewichtstrim

Via gewichtstrim belanden we bij zeiltrim. “Vanaf 12 knopen ga je vang sheeten”, vertelt Jacco. Neerhouder aan, wagen in het midden en het grootzeil trimmen vanuit het vuistje. Dit zou voor de Juul een bizarre winst van 0,4 knoop opleveren in het upwind rak. Een andere goede tip was het dieper varen met de genaker door de boot naar loef te laten hellen, in combinatie met de juiste plek in het gangboord.

Zoals een interessant college betaamt, loopt het uit. En is het al bijna middag als we richting de boten gaan. De wantspanners, zeilen en reddingvesten komen tevoorschijn. Hoewel er 14 knopen met vlagen van 22 kn voorspeld is, lijkt het nu eerder op een knoop of tien à twaalf en zijn de vlagen hooguit 15kn. Volgens de tuning guide kunnen we dus met de basisspanning het water op.
Optuigen

We zijn vandaag met z’n drieën, want helaas is Noor ergens op een luchthaven gestrand. Naast Bernard stapt Jos aan boord. Hij doet vandaag de trim van de voorzeilen en ik ben de mast man. En dat is leuk, want dat was ik nog niet eerder.

Buiten legt Jacco een kort up-down baantje uit. We zetten koers richting de bovenboei. Aan de wind trek ik de boom vang strak aan en beginnen Jos en ik op de juiste manier te hiken, terwijl Bernard ‘vang sheet’. Al snel doet het log ons verbazen. “We zitten gewoon boven de zes”, zegt Bernard. Ik kijk naar de Velocitek en zie nog net 6,3 als ‘ie terugvalt naar 6,1 knoop. “Dat is nog nooit gelukt.” Deze training heeft direct effect. Hoe gaaf is dat!

“Hoeveel zou je als zeiler over hebben voor een tip waardoor je bijna een halve knoop harder vaart aan de wind?”, vraag ik aan Jos en Bernard. Een mooie gewetensvraag. Ik in elk geval 1000 euro. Want dat kostte die klapschroef onder mijn boot. Deze dag is een stuk goedkoper, maar de winst houdt niet op bij de bovenboei.

We ronden de oranje bal en ik gooi de neerhouder los en hijs de genaker omhoog. We proberen de Juul zo diep mogelijk te varen. Gewichtstrim is hier cruciaal. Het lukt oWP_20160131_13_43_54_Prons om de boot regelmatig binnen de ‘V’ te varen. In de tweede ronde wachten we de Joyride op om te zien hoeveel winst we maken door dieper te varen. De Joyride kruist in grotere hoeken af, terwijl wij bijna direct op de benedenboei afkoersen. Zij varen harder, maar onze VMG is zoveel hoger dat we na dit korte rak een kleine 100 meter voorsprong hebben op de Joyride.

 

Je kunt de Juul herkennen aan de naam op de zijkant, maar nu ook aan die drie grijnzende koppen aan loef. Het is mijn boot niet, ik ben nog geen eens onderdeel van de vaste crew, maar hier word je gewoon vrolijk van. Helemaal als Jacco met de RIB langszij komt en vraagt hoe het gaat. “Goed!” is het antwoord. “Ja ik zag jullie gaan. Die benedenboei was echt een WK ronding. Dat ging hartstikke mooi.” Je begrijpt dat de grijnzen nog groter worden. Jos en ik kijken naar de GoPro die staat aan. Ha! Dat staat op film. Helaas is de waterdichte behuizing ook redelijk geluidsdicht.

Hiken

Terug naar de haven sturen Jos en ik allebei nog stukje. Ik verdenk Bernard ervan dat hij dit expres doet. Zoals een dealer dat eerste shotje heroïne gratis weggeeft. Dat van die drugs heb ik al eerder beschreven. Enfin, terug in het clubhuis worden de ervaringen uitgewisseld. Bij iedereen was er wel sprake van winst of een eyeopener. En ik kan niet wachten om de lessen met mijn eigen crew te delen en op mijn eigen boot toe te passen. En natuurlijk ben ik heel benieuwd of deze winst zich gaat uitbetalen in de Frostbite Cup. Als ik Nick Elsink was, zou ik toch een beetje met samengeknepen billen zitten, helemaal op de rand aan loef.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *