We are stronger

We are stronger

Het is druk. Ik ben druk. Druk met de voorbereidingen van de Pampus Regatta. Tussendoor moeten we ook nog even de laatste woensdagavond wedstrijd van het seizoen zeilen. Het lijkt alsof dat niets is, maar het wordt een zinderende finale. Want we staan tweede overall, maar kunnen nog degraderen naar vijfde overall. Ja zo dicht zitten de nummers 2 t/m 5 bij elkaar.

De wind is weer matig en we besluiten met z’n drieën te varen. Helaas meldt JJ zich af, hij is ziek. Gelukkig kan René invallen. Maar dat betekent dat Simon en ik echt met z’n tweeën de tactiek en trim moeten doen. Simon is een geweldige aanwinst en is geweldig op het voordek en aan de genua, maar de pit heeft hij nog nooit gedaan en nu ook nog in een shorthanded opstelling.

Een heel seizoen glipt uit onze handen en we zijn nog geen minuut bezig.

Het plan voor de start lijkt goed, maar als we richting de startlijn varen drukt de Spoom ons iets omhoog. Fram verliest snelheid. Ik vraag aan ze of ze van plan zijn om mij nog voor de start eruit te drukken, maar Leo fluistert ‘ga maar voor’. Super aardig. Maar het is te laat. De snelheid is al uit de boot en lijdzaam zie ik toe hoe we als laatste startten. Een heel seizoen glipt uit onze handen en we zijn nog geen minuut bezig.

We doen ons stinkende best en halen veel boten in, maar we komen tijd te kort om de slechte start te corrigeren. In de uitslag komen we uiteindelijk 2 punten te kort voor een podiumplaats. Twee punten op totaal 81! We worden vierde na 21 gezeilde wedstrijden. Als ik terugreken wat we nodig hadden voor een derde plek overall is het 30 seconden in deze laatste race. Dertig seconden sneller en we zouden derde zijn geworden. Het geeft aan hoe gewaagd de Viva la Vida, Brizo en Fram aan elkaar zijn. Maar helaas staan zij op het podium.

Deelname aan de Gooimeer Cup is extra aftrek

Even lijkt er licht aan de horizon. De Gooimeer Cup! Helemaal vergeten. Deelname aan de Gooimeer Cup betekende drie extra punten aftrek van je totaalscore. Dat betekent dus toch een derde plek! Maar helaas. We hebben dat niet opgenomen in de wedstrijdbepalingen en dus is het niet geldig.

Of dat het allemaal nog niet zuur genoeg is, mag ik ook de prijsuitreiking doen. Ik geef het direct toe; ik ben geen goede verliezer. En om dan nog ‘even’ alle prijzen uit te reiken en ‘leuk te doen’ vraagt veel van mijn veerkracht. Maar ik herpak me en geef de beste zeilers een podium, want eerlijk is eerlijk, zij waren beter. Which reminds me… Ik wacht nog steeds op die beker van vorig jaar… #bringthecuphome

Een paar jaar geleden droomde ik nog van zo’n einduitslag. Tijden veranderen. Het team is ook veranderd. Vorig jaar eindigde in een aderlating en dit jaar begonnen we met veel vers bloed. Simon en Allard stapte allebei in de winter op en vingen het vertrek op van Steven, Willem Jan en Kasper. Hennie kon dit jaar slechts een paar keer mee en daarmee rammelde de fundering van Team Fram. Maar Simon ontpopte zich tot een vaste waarde die het niet schuwt om de spi te gijpen met 22 knopen wind. René kreeg meer inzicht in het spel en riep slimme dingen vanuit de zeereling. En JJ ontwikkelde zich tot een geweldige grootzeiltrimmer en onmisbare tacticus. Zijn ziekte kwam dan ook bijzonder slecht uit, maar tegelijkertijd is het een compliment. Want zijn gemis in de laatste race was groter dan ooit tevoren en daar mag hij trots op zijn.

We hebben wederom stappen gemaakt, we zijn gegroeid en ook al is het niet terug te zien in de resultaten… We are stronger!

Crew: René, Simon, Floris
Baan: 1
Wind: NNO 9-6 kn
Finish: 9 vd 16
Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *