Windloos is kansloos! Of toch niet?

Gisteren was een bijzondere wedstrijd. Volkomen tegen onze regels in gingen we toch het water op met 1 beaufort, in de hoop dat het nog iets zou aantrekken. En ach, het was 27 graden en stralende zon. Dus wat maakt het uit.

De wind was niet alleen erg matig maar ook nog eens wispelturig. Lagen we in prima startpositie voor de Zuidwesten wind, besluit meneer even te draaien naar Oost. Desondanks was onze start briljant. Ik denk de beste start van het seizoen. En dat in een relatief groot deelnemersveld. Jammer alleen dat de boeg op tijd startte maar de achtersteven ongeveer tien minuten later die denkbeeldige lijn passeerde.

Door de draaiende wind was baan 11 niet optimaal. Deze korte baan voor Zuid Westen wind bood weinig ruime rakken met de naar Oost gedraaide wind. Zeker als deze nog ingekort zou worden. En dat werd hij. Het eerste rak dat een ruimwinds rak had moeten zijn, werd opeens een kruisrak. De spinakers, die er toch al troosteloos bij hingen, konden terug in de zak en wij deden weer mee voor het eggie!

Na een half uur trok de wind iets aan en konden we zowaar zeilen. We waren op dat moment nog geen halve mijl van de startlijn verwijderd. Opvallend was dat er op sommige (gekke) plekken wel wind stond en andere plekken helemaal geen. Zo wist Team Windrose in de luwte van het eiland vreemd genoeg wind te pakken en snelheid te maken. Een mooie tactische beslissing. De uiteindelijke winnaars waren dan ook allen goede windlezers. Team Fram deed het ook aardig. De zeilende Sensei van vorige week was weer mee en gefocust en in opperste concentratie wisten we goed mee te komen. Jammer genoeg viel de wind in het laatste rak (het tweede rak!) weg en moesten we alle zeilen bijzetten om toch nog voor de Gibsea (hij deed weer mee) te eindigen. Dit lukte uiteindelijk niet. De Gibsea was 23 seconden sneller. Gelukkig werkte onze handicap in ons voordeel en zouden we toch nog hoger eindigen.

Resultaat
Eerder waren we tot de conclusie gekomen dat minder dan 2bft wind niks voor Fram is. Het ontbreken van een genua 1, spinaker of genaker wordt niet voldoende gecompenseerd door onze handicap, waardoor wij letterlijk kansloos zijn. Maar door de Zuidwesten baan in combinatie met Oosten wind én een ingekort parcours, wisten wij toch een redelijk resultaat te boeken: een 14e plek van de 17. Eigenlijk is dat geweldig en mogen spreken van een goede race.

Crew: Ben, Lodewijk en Floris.
Wind: ZO 0-1
Wedstrijdbaan 11
Finish: 14e (van de 17)

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *