Woensdag Weer West

Woensdag Weer West

Het is woensdag, de wind is westelijk en weer varen we baan 13. Ja het klinkt niet heel enthousiast en dat zijn we ook niet echt. We willen weer eens meerdere up-down rakken varen, maar die zitten er met de ‘west kort’ baan niet in. Dat is door de vaargeul naar het oosten en vervolgens weer terugkruisen naar de finish in het westen. Toch trakteer ik u op een verslagje, want we deden weer aardig mee.

Bij de start was de pin end favoriet. De lijn ligt er met een westenwind scheef in waardoor je bij de linker boei vrije wind hebt en je zeker weet dat de eerste ton bezeild is. Maar dat wil iedereen en dan wordt de vrije wind in sommige gevallen duur betaald. Dus besluiten we in het midden van de lijn te starten. Een mooi compromis tussen vrije wind en genoeg hoogte ten opzichte van de eerste ton. Vlak voor de start maken we nog even een slagje over bak want we komen te vroeg aan. Daarna klappen we terug en is onze time and distance in orde.

We gaan als tweede om de ton en zetten snel de spi. En dat was fout. Want doordat iedereen achterop komt is de vrije wind zoek. ‘We moeten weg hier!’ En we beginnen het spi rak af te kruisen.

Een stuk of zes gijpen verder komen we bij de benedenboei aan. Het is druk. We varen zij-aan-zij met de Atlantis. De Windrose zit iets voor ons samen met de Geusje. Achterop komt de Lyra aan denderen en die heeft lak aan de regels. Of beter gezegd, hij kent de regels niet. Hij roept ‘ruimte’ maar heeft met niemand overlap en dus geen rechten. De Spoom die van buiten komt heeft voorrang maar moet ruimte geven omdat hij anders de Lyra op bezoek krijgt.

Daarna kruisen we omhoog en dat gaat goed. We kiezen voor de linkerkant van het kruisrak en liggen een paar keer met de Knoet in een stuurboord-bakboord kruising. De laatste keer komen wij over stuur aan en kunnen we voor langs. De laatste slag naar de finish zit hij in onze vuile wind en kunnen we hem een keer voorblijven.

We gaan als derde over de finish achter de Brizo en Geusje. En dat is niet verkeerd. We hebben lekker gevaren, maar twijfelen of we een goed resultaat hebben neergezet. Iedereen zit zo dichtbij dat het op handicap wel eens een heel andere race zou kunnen worden. Tijdens de nabespreking begint het te regenen en dus verhuizen we met de Radlers naar de kajuit. Er wordt lang stilgestaan bij de team dynamiek en communicatie voordat we naar het clubhuis gaan. Hier horen we uiteindelijk dat we op een respectabele zesde plaats zijn geëindigd. Niet slecht.

Crew: Maureen, Rene, Hennie, Kasper, Floris

Baan: 13 West kort

Wind: West ruimend naar NW 12-15 kn

Finish: 6e vd 17

 

IMG_3757

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *