El Salvador

El Salvador

Een diepe zucht als ik in de groepsapp van Team Fram kijk. Een van onze sterspelers heeft afgezegd en de twee reserve spelers kunnen allebei niet. Willem Jan gebeld, Petra van Team Kyan geappt, Michiel de Vos gevraagd. Heel Team Fram is bezig met vervanging regelen, maar het lukt niet. Totdat ik een ingeving krijg en Steven Stoffers een Facebook berichtje stuur.

Steven vaart zelf zeer competitief met zijn Wolk, maar is ook bemanningslid van het Eredivisie team van WSV Almere-Haven. Een fanatieke en goede zeiler en gezellige en relaxte opstapper. Dus je begrijpt dat het als een verlossing voelde toen hij, El Salvador, ‘ja’ zei.

Tijdens het uitvaren bespreken we alle taken; Rene voordek, Steven grootzeil, Hennie genua en piano en ik sta weer aan het roer. Al snel merken we dat Steven goed in de wedstrijd zit. Bij elk vlaagje vliegt hij de zeereling in begint te hiken om vervolgens weer als een panter soepel en geruisloos naar de hartlijn van de boot te bewegen. Wij hiken ook, maar dit is een stuk actiever.

Fram loopt niet. Hij ‘springt’ niet aan. Dat valt Steven ook op. Hij verbaast zich over hoe ver we terugvallen in een overstag. “Ja”, zeg ik verontschuldigend “dat is nog een puntje van aandacht.” We varen de lange Noordbaan. Net als vorige week zo’n kamelenbaan met veel reachrakken. De spinnaker vult zich maar net, maar we moeten af en toe dieper varen dan de koers op de ton. Ook moeten we veel ompoolen. De boten met gennakers of grote genua’s zijn vanavond weer in het voordeel. Maar het is een goede oefening voor de handling aan boord. Vooral Hennie heeft het druk met ompoolen, tacken, pianospelen en spaghetti koken.

Intussen maken we geen grote fouten. Er kan strakker gestuurd worden en de spinnakerschoot die onder de genuaschoot loopt is niet handig, vooral omdat het rak tussen de 54 en de D-boei erg kort is voor een spi. Maar we droppen ‘m gewoon, fixen het en hijsen ‘m opnieuw. That’s how we roll.

We blijven de Spoom de hele race voor, wat al een prestatie voor ons is, maar de Viva la Vida is niet te kloppen vanavond. Althans, niet in het veld, want op handicap passeren we ze gelukkig wel. De Spoom wordt eerste en wij tweede. De Viva la Vida eindigt derde. In de haven vraag ik Steven wat wij beter kunnen doen en hij heeft een aantal goede punten en een paar oude bekende punten, zoals het oude adagium ‘de stuurman moet alleen sturen’. Eens. Maar onmogelijk. Althans nú is het nog niet mogelijk. ‘Gewichtstrim’ en ‘de overstag’ zijn ook verbeterpunten. Dat laatste wil ik meer oefenen. Maar eerst maar eens een crew bijelkaar krijgen voor de volgende wedstrijd. Want nu werden we gered door El Stevador, maar volgende week speelt Ajax en zitten de redders misschien wel in de nieuwe Johan Cruijff Arena.

Crew: Rene, Hennie, Steven Stoffers, Floris

Wind: 8-10 knopen Noord

Baan 2
Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *