HH Cup 2015

HH Cup 2015

De pepernoten liggen in de schappen, de dagen worden korter en het weer onstuimiger. Dat kan maar één ding betekenen. De Hennie Hoenselaar Cup nadert. In deze laatste woensdagavondwedstrijd varen alle klassen tegen elkaar. J/80’s tegen Albin Vega’s en X-79’s tegen Waarschepen. Erg leuk en een mooie krachtmeting aan het einde van het seizoen. De enige schippers die niet mee mogen doen zijn de winnaars van de drie klassen. Zij stappen die avond in de Randmeren van Zeilschool Naarden en gaan de strijd aan om het clubkampioenschap.

Wij stappen gewoon op Fram. Wat deze wedstrijd natuurlijk ook bijzonder maakt is dat je met een prijs naar huis kunt gaan. Het is geen competitie. Dus raak schieten is prijs. En met het voorspelde weer van zo’n 14-18 knopen gaan wij voor bulls eye. De crew bestaat uit de mannen die dit jaar het meest aan boord zijn gestapt: Rene, Hennie, Kasper en ik. Aan de crew kan het niet liggen. Aan het weer eigenlijk ook niet. En dan wordt ik toch een beetje zenuwachtig, want dan wordt tactiek en sturen de zwakste schakel.

Als we buiten komen twijfelen we tussen de genua en de fok. Het is exact het omslagpunt. We kiezen toch voor de kleinere fok en bereiden ons voor op start. Die gaat bijzonder goed. We starten uit het boekje en gaan richting de GM 60. De Brizo is ons net voor. Na de ton lopen we met moeite de Randmeer van Xander eruit. Al gauw liggen we tweede met alleen de Jeeeeehhh ver voor ons. Maar misschien pakken we die wel op handicap.

Het tweede spinnakerrak hijsen we de spi om er achter te komen dat het eigenlijk geen spinnakerrak is. Tenminste niet met de 16 knopen die er nu staat. We moeten halve wind varen en lopen één keer finaal uit ons roer. Met een naderend vrachtschip wordt het nog spannend of we nog steeds voor langs kunnen, maar gelukkig zijn we zonder spi bijna even snel en varen we ruimschoots voorlangs.

We varen de zuidbaan en dat is een beetje een speurtocht. De Jeeeehhh is het spoor bijster en slaat een rak over. Door hun navigatiefout liggen wij eerste, maar de Brizo loopt langzaam op ons in. Ze hebben blijkbaar schade aan de spi want die hijsen ze niet meer, maar eerlijk gezegd is hebben we er maar weinig profijt van. Het rak tussen de D en A boei telt slechts 0,58 mijl. Dat is niet veel. Zeker niet als het waait.

20150916_214616_resized_1We houden de Brizo net achter ons en het laatste stuk naar de finish varen we verdedigend. Het gaat om de eer en om line honours. Ook de Ocean Blue komt nog dichtbij, maar gelukkig niet te dicht. We finishen als eerste.

In het clubhuis mag ik de clubkampioenen bekend maken. Het is wederom de Blue Box die zich een jaar lang clubkampioen mag noemen. Maar spannender is wie de HH Cup te pakken heeft. Hennie reikt ‘m hoogst persoonlijk uit. ‘Op een derde plaats is geeindigd Team Fram!’. Ik krijg van Hennie een stevige handdruk en mooie fles wijn. De Lyra wordt tweede en krijgt dezelfde handdruk en wijn. Op de eerste plaats eindigt Xander Bianchi met de Randmeer. Welverdiend en een mooie afsluiter van zijn bijzonder teleurstellende seizoen (boot total loss). Xander, het is je van harte gegund.

 

Crew: Hennie, Rene, Kasper, Floris

Baan: Baan 9 (Zuid kort)

Wind: 14-17 kn ZZO

Race QS: Replay

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *