Muziek in je zeilvideo

Muziek in je zeilvideo

Dit keer even iets anders dan loefacties beschreven in metaforen en superlatieven, foto’s van gekleurde spinnakers en brandende zonnen of filmbeelden van strakke boeirondingen en late spi drops. Nee, eigenlijk heeft dit helemaal niets met zeilen te maken. Want dit gaat over muziek. Hoewel, wie wel eens zijn GoPro aanzet aan boord, komt er al gauw achter dat een muziekje de filmbeelden nog spectaculairder, mooier of spannender maken.

Elke video van Fram begint met het zoeken naar de juiste muziek. Een track die bewegende beelden meer beleving geven. Die passen bij het beeld van de wedstrijd of het overzicht van het seizoen. Ik zou graag Metallica of Rammstein nog een keer onder de video’s leggen, maar veel zwaarden dan Alice in Chains is het nooit geworden. Simpelweg omdat het niet werkt. Want bij die heftige muziek horen heftige beelden. Volvo Ocean Race stijl. Ja, dan zou het kunnen. Maar de waarheid is dat bijna geen enkele zeilvideo ermee wegkomt en zeker die logge Friendship van ons niet. Het wordt vaak sterker als je iets contrasterends eronder zet. Een Schots kinderkoor terwijl de boeg van je TP 52 met 20 knopen door dikke golven hakt (het liefst in slow motion). Ja, dan wordt het pas spannend. Maar goed, we zijn geen Art House film aan het maken dus een beetje cliché muziek mag best.

Inmiddels hebben we een hele waslijst met toffe ‘zeiltracks’. Soms met een verwijzing naar de zee, Neptune of zeilen. Maar meestal omdat het qua energie en opbouw perfect past. Het is een hobby van mij, die ik ook in mijn vak uitoefen. Voor PostNL heb ik jarenlang de kerstcommercial gemaakt en de daarbij horende muziek uitgezocht. Van Perry Como tot Nat King Cole. Voor de verkiezingen commercial (zie hieronder) heb ik zelfs één van mijn favoriete tracks opgeofferd. Het resulteerde in een hele nieuwe fanbase voor de Shins en discussie op 3FM. Leuk, maar het voelde best slecht om één van je lievelingstracks weg te geven aan een commercial. Het doel heiligt de middelen en de film werd er beter van, én vrolijker. Precies wat het Ministerie van Binnenlandse Zaken wilde. Overigens had Pigeon John’s ‘The Bomb‘ mijn voorkeur. De energie en dynamiek in die track (het gaat om de eerste 30 seconden) was nog beter, maar werd door de tekst logischer wijze afgekeurd. Een goede track. Ook voor een zeilvideo. Maar helaas kan ik deze track niet meer gebruiken, want deze werd twee jaar later ontdekt door de makers van de game ‘Dead Island 2′.

Is dat dan een probleem? Ja, ik vind van wel. Clichés mogen af en toe, maar het liefst wil ik onbekende acts ten gehoren brengen. Zo lag AWOLNATION’s ‘Sail’ al een paar jaar op de plank te wachten op een passende Fram video, maar die kwam te laat. De track werd ontdekt bij het grote publiek en is nu te voor de hand liggend. Van hetzelfde niveau als Carmina Burana onder je zwarte piste video. Nee, een origineel muziekje maakt je video bijzonder. En met een beetje geluk ontloop je die irritante YouTube licentie. Want sinds Warner Bros een aandeel heeft in YouTube, mag je niet zomaar meer muziek in je video’s gebruiken. Dat is de reden dat een aantal van de Team Fram video’s ook niet beschikbaar is op mobile devices.

 

Enfin, inmiddels hebben we dus een flink aantal video’s en nog meer tracks. En speciaal voor jou staan ze in één (chronologische) Spotify list. En ja, er zit iets van jouw gading tussen. Van Seattle grunge riff’s tot contemporary piano melodieën. En gewoon van een bekend Nederlands bandje tot een onbekend Scandinavisch solo project. Luister hieronder naar de officiële Team Fram Soundtrack:

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *