BaanKennis is snelheid

Een goede wedstrijdzeiler is een halve natuurkundige, een goede weerman (of vrouw), een strakke leider en kent alle regels uit zijn hoofd. Als je wilt, kun je er een voltijd studie van maken. Op het internet is veel te vinden, maar voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij de links, video’s en pdf’s waar wij zelf veel aan hebben (gehad) hier verzameld. Van zeiltrim, boathandling en meteo tot performance, schiemanswerk en tactiek. En zoals het met je zeilkennis ook gaat, wordt deze lijst regelmatig aangevuld:

Zeilkennis video 1: Tactiek

Strategie en tactiek in het wedstrijdveld. Heldere uitleg en een paar eye-openers onder leiding van Peter Isler. De film duurt 1 uur en 10 minuten, maar is het kijken meer dan waard.

Zeilkennis video 2: Hoe maak je een Dyneema softshackle

Het voordeel van soft shackles is natuurlijk gewichtsbesparing maar ook de eindeloze toepassingen. Wij gebruik ze onder meer om je schoten aan je genua te verbinden, maar ook onze blokken op de voetrail voor de barberhaulers zitten ermee vast. En ja de opgeschoten vallen hangen we ook met een softshackle’tje vast aan de handrail in de kajuit.  Dit moet je kunnen en is leuk om te doen dankzij de handige instructiefilm van onze vrienden ‘de Lijnenspecialist‘.

Zeilkennis video 3: Achterstagspanning

Voor de beginnende wedstrijdzeiler is zeiltrim alles. Daarbij wordt de achterstag vaak vergeten. Na het zien van dit filmpje weet je waarom je dat niet mag vergeten.

Zeilkennis video 4: Wat is een Chinese gijp?

Het overkomt de beste en vooral met harde wind; de Chinese gijp. Maar wat is het eigenlijk? Dit filmpje is een exemplarisch voorbeeld. Let op het moment dat de spinnakerboom nog verder naar buiten wordt gezet (overtrimmen). Hierdoor komt er meer druk in de spinnaker en gaat de boot de ‘verkeerde kant’ op hellen.

 

Zeilkennis video 5: Hoe voorkom ik een Chinese gijp?

Nu je weet wat het is en hoe het komt, is het (nood) zaak het te voorkomen. Dat doe je door de juiste trim en oplettend te sturen. Het zogenaamde ‘onder de mast door sturen’ (helt de mast naar rechts, stuur dan naar rechts en vice versa). Verder kun je de spinnakerboom iets onder te trimmen en de giekneerhouder aan te trekken. Hier een mooi filmpje van Yachting World.

Save

Save

Save

Save

Save

Save